Piileekö kotisi portaissa turvallisuusriski? Näin parannat portaiden turvallisuutta

20.10.2022 | Blogi

Porrasremontin taustalla on monesti se, että portaat eivät miellytä silmää tai sovi nykyiseen sisustukseen. Kun remontilla haetaan ensisijaisesti esteettistä muutosta kodin yleisilmeeseen, on remonttia helppo siirtää tulevaisuuteen ”sitten joskus”. Portaiden kunnostaminen on kuitenkin tärkeää myös turvallisuuden näkökulmasta, ja saattaa vaatia nopeaakin reagointia.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitkä asiat paljastavat, että portaiden remontointi olisi turvallisuuden kannalta syytä tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Opit myös, kuinka parantaa portaiden turvallisuutta.

Portaiden turvallisuus heikentyy, jos: 

1) Käsijohteet heiluvat tai puuttuvat kokonaan

Heikosti kiinnitetyt käsijohteet ovat tyypillinen portaikon turvallisuutta heikentävä tekijä. Heiluvasta käsijohteesta ei ole apua tilanteessa, jossa joku perheenjäsenistäsi kompastuu portaissa ja yrittää ottaa tukea käsijohteesta. Pahimmassa tapauksessa huonosti kiinnitetyt käsijohteet tai kaiteet voivat aiheuttaa vakaviakin tapaturmia.

Hyvä käsijohde on riittävän jämäkkä ja leveä, jotta siitä saa tarvittaessa tukevan otteen. Puiset käsijohteet tuntuvat miellyttävältä ja ovat lisäksi tyylikkään näköiset. Stepfix-remontin yhteydessä portaikon käsijohteet ja porraskaiteet voidaan päivittää joko osittain tai vaihtaa kokonaan uusiin. 

2) Porrasmatto tai portaiden liukuesteet repsottavat 

Vaikka kulmastaan hieman repsottavat liukuesteet tai parhaat päivänsä nähnyt porrasmatto voivat tuntua kokonaisuudessa pieneltä pahalta, lisäävät ne kompastumisen riskiä portaita kulkiessa. Jotta portaiden turvallisuus paranee, kannattaa huonosti kiinni olevat porraspinnoitteet vaihtaa uusiin tai huoltaa.

Jos puntaroit portaiden uudistamisessa eri vaihtoehtoja, lue tästä blogistamme vinkkejä siihen, kuinka toteutat remontin fiksusti ja kestävästi.

3) Portaiden materiaali on lähtökohtaisesti liukas

Asiakkaidemme kodeissa törmäämme jatkuvasti siihen, että uusissakin taloissa portaiden materiaaliksi on valittu erittäin liukas pinta. Tällaisia liukkaita ja siten turvattomia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi erilaiset laattaportaat sekä mikrosementtiä tai betonia olevat portaat. Vaikka portaat olisivat hienon näköiset, modernit ja uudet, voi liukkaudesta muodostua arjessa ongelma.

Monelle saattaa tällöin tulla positiivisena yllätyksenä, että Stepfixin puiset askelmat voidaan asentaa myös esimerkiksi betoniportaisiin, ja näin lisätä portaiden turvallisuutta. Jalopuinen askelma on paitsi tyylikäs myös pitävä. 

Lakattu tai kiiltävällä maalattu askelma on huomattavasti liukkaampi kuin vahattu pinta. Stepfix-askelmat käsitellään nopeasti kuivuvalla led-öljyvahalla, joka tuo puisen askelman pintaan hyvän pidon. Askelmiin voidaan tehdä myös liukuesteuritukset, jotka entisestään parantavat portaiden turvallisuutta.

Katso mallikuvat toteuttamistamme portaista

Yksilöllisesti suunnitellut askelmat, jotka parantavat portaiden turvallisuutta

Stepfix-askelmat leikataan ja käsitellään vain tilauksesta eli pääset itse vaikuttamaan portaikon yksityiskohtiin. Jokainen askelma käy läpi huolellisen laaduntarkkailun ennen lähetystä asentajillemme. Oman tuotantomme ansiosta voimme taata porrasremontille nopean ja varman toimituksen.

Lue lisää tuotanto- ja toimitusprosessistamme

Kuinka parantaa portaiden turvallisuutta?

  • Jos portaissa on kuluneet porrasmatot tai repsottavat liukuesteet, vaihda ne uusiin.
  • Asenna portaikkoon käsijohteet ja/tai kaiteet. Niiden uusiminen on helppoa ja kustannustehokasta Stepfix-porrasremontin yhteydessä, mutta teemme käsijohteiden ja kaiteiden asennuksia myös erikseen, kohteesta riippuen. Kysy lisää!  
  • Harkitse portaiden pinnoitusta puisilla askelmilla. Puinen vahattu pinta pitää jalan alla paremmin kuin lakattu pinta tai esimerkiksi pelkkä betoni.
  • Vaihda portaikkoon askelmat, joissa on liukuesteuritus. 
  • Nopein tapa parantaa portaiden turvallisuutta on kerätä portaissa lojuvat tavarat heti omille paikoilleen. 🙂 

Uusi portaat kustannustehokkaasti – varaa maksuton arviointikäynti

Jos haluat parantaa portaidesi turvallisuutta ja saada helposti näkyvää muutosta portaikon yleisilmeeseen, varaa maksuton arviointikäynti. 

Arviointikäynnillä kartoitamme nykytilan, käymme läpi materiaalit ja sävyt sekä keskustelemme yhdessä eri vaihtoehdoista, joilla päivittää portaikko moderniksi ja turvalliseksi.

Varaa arviointikäynti