Umpiportaat – Pinnoitus ja maalaus

Vanhat umpiportaat voidaan kunnostaa modernin näköisiksi uudelleenpinnoittamalla ne kestävillä, jalopuisilla askelmilla. Stepfixin mullistava remonttimenetelmä sopii niin avo- kuin umpiportaille.

Millaiset ovat umpiportaat?

Umpiportaat-nimitystä käytetään silloin, kun on tarpeen tehdä ero avoportaisiin; toisin kuin avoportaikossa, jossa pelkästään sivuista portaikon runkoon kiinnitettyjen porrasaskelmien välit jäävät avonaisiksi, umpiportaissa askelmien välit ovat nimen mukaisesti umpinaiset. Porrasaskelmien väliset aukot voivat olla taustalevyillä peitetyt, tai sitten itse portaiden runko voi olla yhtenäinen (esim. betoniportaat). 

Umpiportaiden etuna portaiden alle jäävän tilan hyödyntäminen

Siinä missä avoportaiden etuja ovat valoisuus ja keveys, umpiportaiden eduista tärkeimpiä lienee mahdollisuus hyödyntää portaiden alle jäävä tila avoportaita paremmin. Portaiden alus on muotonsa ja kokonsa puolesta lähtökohtaisesti varsin hankala tila hyödyntää; etenkin pienessä asunnossa sieltä löytyville lisäkuutioille voi kuitenkin olla tarvetta. 

Tavaroiden sijoittaminen avoportaikon alle on ongelmallista, koska esteettisesti tämä ei yleensä näytä kovin hyvältä. Umpiportaiden alainen tila sen sijaan voidaan hyödyntää säilytystilana ilman että sinne säilötyt tavarat pilkottavat ikävästi näkyville askelmien välistä. Umpiportaiden alle voidaan rakentaa esimerkiksi kiinteä komero, vetolaatikoita tai hyllyjä. Tai sitten siellä voi sijaita vaikkapa perheen lemmikin oma, rauhallinen soppi.

Mikäli asunnon pohjaratkaisu on sellainen, että portaikko on seinien ympäröimä, umpiportaiden alus voi myös toimia säilytystilana sellaisenaan, ilman että sinne sysätyt tavarat näkyvät häiritsevästi muualle asuntoon.

Umpiportaiden remontti

Vanhojen umpiportaiden kunnostaminen eroaa joiltain osin avoportaikon remontista. Umpiportaiden mallista riippuen remontoija voi päästä vähemmällä siinä suhteessa, että toisin kuin avoportaissa, portaikon alapuolta ei välttämättä ole tarpeen kunnostaa esim. uudelleen maalaamalla. Toisaalta umpiportaissa askelmien välit on useimmiten uusittava itse porrasaskelmien lisäksi. Perusteellisessa, portaikon osien vaihtamista edellyttävässä remontissa kiinteärunkoisen umpiportaikon etuna voi olla portaiden pysyminen käytössä remontin aikana.

Mikäli portaat ovat kuluneet mutta rungon kestävyydessä ei sinänsä ole vikaa, portaat on useimmiten fiksuinta purkamisen ja uudelleen rakentamisen sijaan pinnoittaa uudelleen vanhoja rakenteita purkamatta. Jälkimmäisellä tavalla toteutettava Stepfix-porrasremontti onkin kannattava sekä kustannusten ja nopeuden puolesta kuin myös siksi, että portaat ovat siinä käytettävissä koko remontin ajan.

Stepfix-remontti umpiportaille

Stepfixin ainutlaatuinen remonttimenetelmä perustuu vanhojen askelmien uudelleen pinnoittamiseen ohuilla mutta kulutusta erinomaisesti kestävällä massiivipuulla. Käyttämämme tammi- ja saarniaskelmat ovat ainoastaan 10 mm paksuja muttaa kestävät hyvin kulutusta, koska molemmat ovat kovia, laadukkaita puumateriaaleja. Lisäksi portaikon muut osat voidaan tarpeen mukaan remontin yhteydessä maalata uudelleen, ja portaiden käsijohteet ja kaiteet uusia.

Umpiportaiden Stepfix-remontissa on huomioitava porrasaskelmien lisäksi luonnollisesti myös askelmien välit. Askelmien välissä olevat taustalevyt voidaan kunnostaa remontin yhteydessä uudella maalipinnalla; toki jos taustalevyt ovat pysyneet erittäin hyvässä kunnossa, niille ei välttämättä ole tarpeen tehdä mitään. 

Jos portaiden malli on sellainen, että askelmat ja askelmien välit ovat yhtenevät ja etenkin maalaamatonta puuta, askelmien väliset pystyosat kannattaa todennäköisesti maalata, jotta uudelleenpinnoitettujen askelmien tekstuuri ei näytä hassulta askelmien välejä vasten. Vaihtoehtoisesti pystyosat voidaan myös pinnoittaa maalatulla mdf-levyllä tai samalla materiaalilla kuin askelmat.

Katso täältä lisää havainnollistavia kuvia Stepfix-remonteista avo- ja umpiportaille.

Avoportaista umpiportaat tai päinvastoin?

Porrasremontissa avoportaat voidaan myös muokata umpiportaiksi, tai umpiportaat – portaiden rungosta riippuen – avata malliltaan avonaisiksi. Pyydä asentajamme maksuttomalle arviointikäynnille, niin keskustellaan lisää! Etenkin asuntoonsa lisää valoisuutta kaipaavalle Stepfix-remontti on erinomainen vaihtoehto umpiportaiden avoportaiksi muuntamiseen, sillä materiaalivalikoimastamme löytyy useita vaaleasti sävytettyjä vaihtoehtoja, jotka yhdessä avonaisen ja muilta osin valkoiseksi maalatun portaikon kanssa tekevät asunnosta kertaheitolla huomattavasti avaramman ja valoisamman tuntuisen.

Porrasremontti mielessä? Pyydä meidät nyt maksuttomalle arviointikäynnille! Teemme porrasremontin suunnittelusta helppoa kartoittamalla portaidesi uudistustarpeen ja antamalla sinulle tarkan tarjouksen porrasremontista. Käynti ei maksa sinulle mitään eikä sido sinua mihinkään.

Pyydä maksuton arviokäynti

Haluamme aina tarjota asiakkaillemme hyvää ja luotettavaa palvelua sekä luotettavaa, korkeaa laatua. Huolellisesti tehdyn suunnitelman jälkeen valmistamme uudet porrasaskelmasi, toimitamme ne kotiisi ja asennamme ne nopeasti ilman sotkua. Portaiden uudelleen pinnoittaminen tehdään liimaamalla, ja portaat ovat käytössä koko remontin ajan. Vastaava tuote ja remonttimenetelmä on on ollut käytössä Ruotsissa jo 20 vuotta ja Suomessa olemme toimineet viiden vuoden ajan. Suomessa tyytyväisten asiakkaidemme joukko kasvaa jatkuvasti.

Pääset lukemaan tyytyväisten asiakkaidemme kokemuksia Stepfix porrasremontista tästä.