Portaiden narinan korjaus

12.3.2024 | Blogi

valkoinen käsijohde

Häiritseekö kodin portaiden narina? Puuportaat alkavat ajan myötä usein narista käytettäessä, silloinkin kun ne ovat uutena olleet täysin äänettömät astella. Ärsyttävän ongelman korjaamiseksi on ensin selvitettävä, mistä kohtaa portaikkoa narina tarkkaan ottaen tulee. Joissakin tapauksissa portaiden narinan korjaus voi onnistua melko helposti myös kotoa löytyvillä työkaluilla. 

Jos portaat narisevat siksi, että askelmat joustavat vanhuuttaan, uusien Stepfix-askelmien asennus vanhojen päälle auttaa usein ongelmaan. Jos narinan lähde saadaan selvitettyä, myös muusta syystä narisevat portaat voidaan yleensä korjata Stepfixin porrasremontin yhteydessä.

Miksi portaat narisevat?

Portaiden narina johtuu siitä, että jotkin portaikon osista hankaavat toisiaan vastaan, kun askelmille varataan painoa. Useimmiten hankaus tapahtuu askelman ja tukirakenteen välisessä liitoskohdassa, mutta hankaus voi kohdistua esimerkiksi myös askelmien pystylevyihin, reisilankkuihin tai portaikon rungon ja yläkerroksen välipohjan liitoskohtaan.

Luonnonmateriaalina puu elää ajan kuluessa. Etenkin lämpötilan ja ilmankosteuden vaihtelut voivat muuttaa puuosien muotoa ja synnyttää narinana ilmenevää hankausta portaikon osien välillä. Puun elämisen lisäksi hankausta voivat aiheuttaa portaikon löystyneet tai huonosti tehdyt liitokset sekä huolimattomasti tehty maalaus.

Yleisimmät syyt portaiden narinaan:

  • Askelmien joustaminen
  • Löystyneet askelmat
  • Portaikon yläpään huono kiinnitys
  • Avoportaiden liian kireälle ruuvatut turvapuut
  • Maali askelman ja reisilankun välissä

Askelmien joustamisesta johtuvan narinan korjaus

Puuaskelmat alkavat vanhetessaan usein joustaa niin paljon, että askelma hankaa äänekkäästi portaikon runkoa vasten portaalle astuttaessa. Vanhoja askelmia ei tällöin välttämättä tarvitse uusia kokonaan narinasta eroon pääsemiseksi, sillä portaiden uudelleen pinnoittaminen auttaa usein ongelmaan.

Stepfixin porrasremontissa vanhojen askelmien päälle liimataan uudet, massiivipuiset askelmat. Uusi jäykkä saarni- tai tammiaskelma jäykistää myös alle jäävää vanhaa askelmaa niin, että portaiden narina yleensä vähenee tai häviää.

Lue lisää vanhojen askelmien pinnoittamisesta

Pyydä maksuton arviokäynti Stepfixin remontista

Jos narisevat portaat ovat umpinaista mallia, askelman joustaminen voi myös saada sen hankaamaan askelman alla olevaa pystylevyä vasten. Tästä johtuva narina voidaan korjata asentamalla kokonaan uudet pystylevyt tai säätämällä vanhan pystylevyn ja askelman väliin elämisvaraa niin, että hankausta ei enää tapahdu.

Askelmien tai portaiden rungon löysä kiinnitys

Jos porrasaskelma on liian löysästi kiinnitetty, painon varaaminen voi saada sen liikkumaan ja hankaamaan jotain muuta portaikon osaa tai osia vasten. Ongelma korostuu usein talvella puun kutistuessa, mikä saa liitoksen löystymään entisestään.

Askelman löysyydestä johtuvan narinan korjaus onnistuu avoportaikoissa varsin helposti askelman kiinnitystä kiristämällä, tarvittaessa lisäruuvien avulla.

Jos portaikon yläpään kiinnitys välipohjaan on tehty huonosti, hankausta voi tapahtua myös portaikon rungon ja välipohjan liitoskohdassa. Tällöin narinan korjaaminen vaatii portaiden yläpään parempaa kiinnittämistä välipohjaan.

Liian tiukalle kiristetyt turvapuut

Avoportaat voivat toisaalta narista myös siksi, että askelmien alla olevat turvapuut on ruuvattu liian tiukalle. Tästä johtuva narina on helppo paikallistaa ja korjata kokeilemalla löysätä yhden tai useamman turvapuun ruuveja.

Maali askelman ja reisilankun välissä

Monesti vanhat puuportaat päätetään maalata niiden ilmeen uudistamiseksi. Toisinaan huolimattomasti tehty maalaus paljastuu sittemmin ilmaantuneen portaiden narinan aiheuttajaksi. Syynä on tällöin askelman ja reisilankun (tai askelman ja pystylevyn) väliin päässyt maali, joka kuivuttuaan alkaa hangata ja narista, joskus jopa paukkua.

Jos narinan syynä ovat maalijäämät, ongelman korjaaminen on hieman työläämpi operaatio. Ääntä pitävä askelma tai askelmat on irrotettava ja hankaava maali jyrsittävä pois esimerkiksi Fein-monitoimityökalulla. Portaita maalatessa kannattaa siis olla huolellinen, että maalia ei pääse valumaan askelman ja reisilankun väliin.

Apua narisevien portaiden korjaukseen?

Jos portaiden narinan korjaaminen ei onnistu ilman apua, ja kodin portaikko olisi muutenkin kunnostamisen tarpeessa, ota rohkeasti yhteyttä Stepfixiin! Voit pyytää edustajamme ilmaiselle arviokäynnille, jolla kartoitamme kunnostustarpeesi ja laadimme kiinteän hintatarjouksen porrasremontista. Arviokäynti ja tarjous ovat maksuttomia eivätkä sido sinua mihinkään.

Varaa maksuton arviokäynti