Käsijohteet portaisiin – Mitä niiden valinnassa kannattaa huomioida?

8.9.2023 | Blogi

Ovatko kotisi portaiden käsijohteet kuluneet tai huterat, tai kenties koko portaikko uusimisen tarpeessa? Tästä kirjoituksesta voit lukea, mitä seikkoja käsijohteiden valinnan suhteen on hyvä huomioida materiaalivalinnan ja käsijohteen paikan suhteen.

Onko käsijohde pakollinen portaissa?

Käyttöturvallisuuden takia Suomen rakennusmääräykset velvoittavat varustamaan kodin portaikon tukevilla, helposti tartuttavilla käsijohteilla. Määräysten mukaan käsijohteet tulisi olla molemmin puolin portaita ja koko portaikon matkalta, välitasanteet mukaan lukien.

Hyvän otteen saamiseksi portaiden käsijohteen tulisi olla käteen sopiva, 25-40 mm paksu ja joko pyöreä tai kulmistaan pyöristetty. Epämiellyttävän terävältä tuntuvia kulmia on syytä välttää.

Riittääkö kaide käsijohteeksi?

Käsijohde voi olla joko osa kaidetta tai siitä erillinen, kiinnikkeillä kannatettu elementti. Jos porraskaiteen yläreuna on muotoiltu niin, että siitä saa hyvän otteen ja kättä voi juoksuttaa sitä pitkin, erillinen käsijohde ei ole välttämätön.

Esimerkiksi lasikaiteen tapauksessa lasilevyn yläreuna ei siis itsessään ole sopiva käsijohteeksi; lasikaiteen päälle tai yläpuolelle on lisäksi oltava asennettuna kiinni tarttumiseen sopiva osa, esimerkiksi puinen käsijohde.

Siinä tapauksessa että portaikkoon ei tule erillistä käsijohdetta, kaiteen yläreuna ei kuitenkaan saa olla epäkäytännöllisen korkealla. Enimmäiskorkeus kaiteen yläreunalle porrasaskelman pinnasta on tällöin 1 000 mm.

Käsijohteen korkeus portaissa

Sopiva käsijohteen korkeus portaissa on noin 900 mm. Korkeus mitataan porrasaskelman etureunan pinnasta. On kuitenkin hyvä huomioida se, ketkä portaita tavallisesti käyttävät: pienille lapsille sopivampi käsijohteen korkeus on 700 mm paikkeilla. Tarvittaessa käsijohteet voi asentaa molemmille korkeuksille.

Millaiset käsijohteet valita?

Tyypillisintä on, että käsijohteet ovat samaa materiaalia tai väriä joko portaiden askelmien tai kaiteiden kanssa. Näin käsijohteet ovat visuaalisesti yhtenevät muun portaikon kanssa ja kokonaisvaikutelma on harmoninen ja silmää miellyttävä. Toisinaan voi toki olla paikallaan harkita myös muunlaista ratkaisua, etenkin jos sellaisesta on jo valmiiksi vahva visio.

Hyvä käsijohde on jämäkkä ja sen verran leveä, että siitä saa tukevan otteen. Toisaalta pienen lapsen käteen aikuisille mitoitettu käsijohde voi olla liian paksu, minkä takia lapsiperheen kotiin voikin olla syytä valita kapeampi käsijohde. Johteen halkaisijan tulisi kuitenkin myös tällöin olla vähintään 25 mm.

Jos käsijohde ei ole esimerkiksi suoraan pinnakaiteeseen kiinnitettyä mallia vaan kiinnikkeillä kannatettu tanko, kannattaa uhrata hetki myös kiinnikkeiden valinnan pohtimiseen. Millaiset käsijohteen kiinnikkeet sopivat parhaiten portaikon kokonaisuuteen? Vähimmillään kiinnikkeet eivät ainakaan saisi pistää häiritsevästi silmään; parhaimmillaan ne antavat oman tyylikkään lisänsä kokonaisuudelle.

Puiset käsijohteet, vai ehkä sittenkin metallia?

Puiset käsijohteet tuntuvat miellyttävältä käteen ja sopivat hyvin monennäköisiin portaikkoihin. Etenkin puuportaikossa ne ovat varsin itsestään selvä valinta. Puinen käsijohde on helppo maalata muun portaikon kanssa yhteensopivaksi; toinen vaihtoehto on jättää puun oma pinta näkyviin, joko sävytettynä tai ilman.

Etenkin silloin kun porraskelmat ovat maalaamatonta puuta tai puuta jäljittelevää materiaalia, yhteensopivat käsijohteet ovat tyylikäs valinta. Tällöin kannattaa kuitenkin varmistaa, että askelmat ja käsijohteet todellakin näyttävät yhteneviltä eivätkä ole vain hieman sinne päin.

Käsijohteet tammesta tai saarnesta

Jalopuulajit tammi ja saarni ovat kestävyytensä ja tyylikkyytensä ansiosta erinomaisia puulajeja myös käsijohteisiin. Kovina ja tiiviinä puulajeina ne kestävät kulutusta eivätkä vaurioidu helposti iskuista. 

Tammi ja saarni ovat käsijohteissa parhaimmillaan luonnollisina tai kevyesti sävytettyinä, sillä tällöin niiden kaunis pintakuviointi pääsee oikeuksiinsa. Stepfixin porrasremonteissa suosittuja ovat pyöreät 40 mm tammi- ja saarnikäsijohteet. Öljyvahatut käsijohteet ovat saatavilla samoissa sävyissä askelmiemme kanssa.

Käsijohteet koivusta

Myös koivu on puulajina hyvin kulutusta kestävää. Vähemmän huomiota herättävän pintakuviointinsa takia se näyttää tammea ja saarnea pelkistetymmältä. Edullisuutensa takia koivu on järkevä valinta etenkin silloin kun käsijohteet halutaan maalata.

Metalliset käsijohteet

Metalliset käsijohteet sopivat etenkin modernimpaan portaikkoon jonka kaiteissa on metallia tai lasia. Puuportaikossa metalliset käsijohteet näyttävät helposti sinne kuulumattomilta. Kannattaa myös muistaa, että metallinen käsijohde tuntuu käteen puista kylmemmältä; jos käsijohdetta esimerkiksi tulevat käyttämään ikäihmiset aktiivisesti tuen ottamiseen, lievästikin epämiellyttävän tuntuinen johde voi pidemmän päälle olla huono valinta.

Käsijohteiden uusiminen

Jos käsijohde – tai koko kaide – tuntuu huteralta, se on syytä uusia tai vähintäänkin tarkistaa kiinnitysten luotettavuus. Käsijohteiden uusiminen on usein paikallaan myös portaiden muita osia remontoidessa, etenkin jos askelmien tai kaiteiden materiaali tai väri vaihtuvat.

Jos käsijohteiden tai koko portaikon uusiminen on sinulle ajankohtaista, tilaa ihmeessä Stepfixin asentaja maksuttomalle arviokäynnille kotiisi! Toteutamme porrasremonti asiakkaan tarpeen mukaan, niin että askelmien uudelleenpinnoittamisen yhteydessä voimme tarvittaessa myös asentaa uudet kaiteet ja käsijohteet portaisiin sekä maalata uutta maalipintaa kaipaavat portaikon osat. Pyöreiden, kiinnikkeiden kannattelemien käsijohteiden lisäksi valikoimassanne on mm. myös kantikkaita käsijohteita sekä käsijohteita lasikaiteiden yläreunaan.

Tulemme kartoittamaan portaidesi uudistustarpeen ja antamaan tarkan tarjouksen porrasremontista. Käynti ei maksa sinulle mitään eikä sido mihinkään.