Lottamuseon porrasremontti

5.5.2023 | asiakaskokemukset

“Niin hienot puuportaat, että kehtaako noilla kengät jalassa kävellä” – Lottamuseon porrasremontti sujui rakennuksen ja yleisön ehdoilla

Vuonna 1995 valmistuneen Tuusulan Lottamuseon saneerauksen yhteydessä uusittiin myös rakennuksen aikansa eläneet laattapintaiset sisäportaat. Laattapinta vaihtui valoisiksi puuportaiksi. 

Lottamuseo vaalii lottien perinnettä

Tuusulanjärven rannan tuntumassa sijaitsee puiselta ulkopinnaltaan kauniin sinisävyinen Lottamuseo. Rakennuksessa toimii museon lisäksi myös herkullisista keittolounaistaan tunnettu Lottakanttiini-kahvila ja -lounasravintola. 

Aktiivinen tapahtumatoiminta ja lukuisat näyttelyt houkuttelevat vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kulkemaan kolmikerroksisen rakennuksen sisäportaissa. Keväällä 2023 kävijöiden viihtymistä haluttiin parantaa kattavalla saneerauksella.

“WC-tilojen uudistuksen yhteydessä halusimme samalla laittaa uusiksi myös portaikon. Vihreällä laattapinnalla päällystetty portaikko oli ulkonäöltään aikansa tuote. Aika oli tehnyt tehtävänsä myös portaiden kunnossa ja esimerkiksi saumoja ei enää saanut suurellakaan työllä puhtaaksi”, kertoo Lottamuseon museomestari-kiinteistönhoitaja Vesa Silvola.

Samalla uusitaan myös seinäpinnat, jotta kolmikerroksisen talon sisäportaikkoon saataisiin lisää valoisuutta.

Remontti vierailijoiden ehdoilla

Vaikka Lottamuseon näyttääkin ulospäin puiselta, on kyseessä kuitenkin todellisuudessa kivirakennus. Porrasremontin yhteydessä puuportaat todettiin kuitenkin kivipintaa valoisemmaksi materiaaliksi. 

Stepfix löytyi Silvolan mukaan kumppaniksi netistä vaihtoehtojen kartoituksen yhteydessä.

Arkkitehtitoimiston, saneeraustoimikunnan ja Stepfixin välillä käydyissä keskusteluissa askelmateriaaliksi valittiin tammen luonnollista väriä mukaileva öljyvahattu, yksisauvainen Nature-pinta. Yhtenä perusteena materiaalivalinnalle oli helppo kunnossapito, joka lisäisi puuportaiden käyttöikää.

“Samaan aikaan tammen lämmin sävy sopi rakennuksen henkeen ja tammi kävi yhteen näyttelytilojen materiaalin ja esineistön kanssa”, Silvola lisää.

Laatat vaihtuivat puuportaiksi

Tuhannet askellukset vaativat porraspinnalta kestävyyttä. Haastetta remonttiin toi myös se, että työ täytyi suorittaa museon ollessa suljettuna.

“Stepfix hoiti asennukset sovitulla tavalla kolmena peräkkäisenä maanantaina. Kulku sisäportaissa onnistui vaivatta koko remontin ajan ja portaat saatiin ongelmitta suojattua kahdessa kerroksessa tapahtuvien muiden remonttien sotkuilta. Museo oli työn ajan normaalisti avoinna”, Silvola toteaa.

Remontti sujui sovitussa aikataulussa ja lopputulos puhui puolestaan. Kaikkiaan kolmikerroksisen portaikon uusimiseen meni kolme päivää.

“Olen sittemmin suositellut Stepfixiä muillekin. Heillä on ammattitaitoista ja asiallista porukkaa töissä. Tuli runsaasti ideoita ja tietoa valintaa tukemaan ja pystyi lopulta olemaan varma, että porrasremontti onnistuisi. Nyt kun ne on nähnyt, niin oli aluksi melkein sellainen olo, että kehtaako noin hienoilla portailla edes kengät jalassa kävelläkään!”, Silvola naurahtaa lopuksi.

Kuva: Kari Kylänpää